Следвайте Гласове в  Войната в Украйна навлезе в четвъртата, зимната,

...
Следвайте Гласове в  Войната в Украйна навлезе в четвъртата, зимната,
Коментари Харесай

В четвъртата фаза на войната оръжейната индустрия в Източна Европа очаква сделки за милиарди

Следвайте " Гласове " в 

Войната в Украйна навлезе в четвъртата, зимната, фаза и към този момент интензивно се приказва за това по какъв начин оръжейната промишленост в Източна Европа да помогне за доставяне на украинската войска с боеприпаси и обслужване и ремонт на артилерията. Напоследък България категорично е посочвана в Съединени американски щати като един от малцината евентуални производители на 122-мм и 152-мм снаряди, за които Пентагонът приготвя поръчки за стотици милиони долари.
Има и опция за поръчки за български фабрики за общоприетите 155-мм натовски снаряди M795, които няма да са единствено за войната в Украйна, а и за силите на Съединени американски щати и НАТО в Европа и другаде.

Невижданото от края на Студената война увеличение на работата основава и опция регионът да модернизира тази част от стопанската система си. Има вкус за пазаруване на компании и окрупняване в бранша за боеприпаси (особено малокалибрени), прочут с това, че е по-скоро раздробен. Банките, които до неотдавна най-вече заобикаляха този бизнес (или най-малко не желаеха да се знае, че го финансират) в този момент се интересуват от него. Но има и проблем - когато има толкоз мощна динамичност на пазара е мъчно да се оцени съответна компания, а това затруднява и продавачи, и купувачи.
В момента водещо е разискването по какъв начин Украйна ще премине през зимата, ще успее ли да да се отбрани от вълните съветски ракетни офанзиви и ще откри ли баланс сред това да пази инфраструктурата и цивилното население в градовете и военните на фронта. Намалената активност на сраженията носи краткотрайно облекчение на казуса с мунициите и износването на оръдейните стволове, само че той ще се появи през пролетта и съгласно експертите няма да изчезне в средносрочен проект.
 



Никой в НАТО не бе подготвен за тази обстановка, в това число тъй като страните в алианса поддържаха подготвеност за напълно различен вид спорове - с доминиране на авиацията, преимущество на прецизните оръжия и относително бърза победа над съперника. А войната в Украйна с нейния фронт, разпрострял се на близо 2 хиляди км., се оказа извънредно " гладна " за артилерийски снаряди.
В един от най-активните моменти на сраженията се смяташе, че украинската войска изстрелва по 20 хиляди снаряда дневно, а съветската - до три пъти повече. В края на есента това спадна до 4-7 хиляди, а от Съединени американски щати приказват, че руснаците са прибегнали до 40-годишни снаряди. За съпоставяне, бюджетът на Съединени американски щати за финансовата 2022 година (приключил на 1 октомври) предвиждаше към 174 млн. $ за над 75 хиляди " базови " модели снаряди, съгласно калкулации на Royal United Services Institute. Това са към две седмици работа на украинската артилерия.
Ако Украйна използваше натовски стандарт 155-мм гаубици и при цена от 800 $ на снаряд, това прави над 62 млн. $. По калкулации на разбор на Европейския съвет за външна политика цената доближи приблизително 1000 $ за снаряд. Според " Файненшъл таймс " снарядите с точно ориентиране за тези гаубици доближават 200 хиляди $ броя - цена, поради която търговци на оръжие настояват, че украинската войска сама си постанова ограничавания по кое време и какъв брой постоянно да ги употребява.
Германското издание " Ди Велт " написа предходната седмица, че американците разискват увеличение производството на 122-мм и 152-мм боеприпаси в България, Чехия и Словакия за зареждане на руския стандарт гаубици на Украйна. Докато тя не премине на натовския стандарт от 155-мм.
По същото време " Уолстрийт дръжнъл " цитира източник от Пентагона, съгласно който Съединени американски щати изследват дружно със съдружници взаимни поръчки за боеприпаси и изследват къде има потенциал за произвеждане в чужбина. " Откриваме повече индустриални линии, в сравнение с си мислехме " [че има], споделя Бил Лапланте, един от главните отговарящи за покупките и поддържането на подготвеност в министерството на защитата на Съединени американски щати. Той дава за образец Полша и България.
" Трябва да сме спокойни при потреблението в армията ни на съоръжение, създадено в друга страна, както и при противоположния развой. Да, работните места са значими, само че ще би трябвало да произвеждаме неща един за различен. "
 

Увеличаване производството на боеприпаси изисква вложения и съдействие, както в Съединени американски щати, по този начин и в съюзнически страни, показва още " Уолстрийт джърнъл ". В момента американската войска се доставя от пет лични завода (някои от тях са още от 40-те години), които отчасти се оперират от частни компании. Сега тези частни компании като General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, American Ordnance и IMT Defense ще получат контракти сами да създават.
Смята се, че до тази година потенциалът в Съединени американски щати е бил в границите на 12-15 хиляди снаряда (по-скоро покрай горната граница, т.е. към 14 хиляди броя) за 155-мм гаубици месечно. Кристин Уормът, която е цивилното лице, отговарящо за сухопътните сили, разгласи наскоро, че до идната пролет потенциалът ще бъде повишен до 20 хиляди броя на месец. В идващите по-малко от две години той ще се удвои до 40 хиляди снаряда на месец. Междувременно Съединени американски щати и Канада договарят с Южна Корея да даде към 100 хил снаряда за Украйна.
Само бюджетът за защита на Съединени американски щати планува милиарди долари за това. В утвърждения му вид за фискалната 2023 година има 2.7 милиарда за укрепване индустриалната база за боеприпаси. На министерството на защитата се разрешава да купува по-големи размери в продължение на години (нещо, което съгласно фирмите е нужно, с цел да се оправдаят многомилионни вложения и наемането на хора за производство). Други 2 милиарда $ в частта за подкрепяне на Украйна са планувани за модернизиране производството на боеприпаси. Планираните поръчки за боеприпаси са за към 10 милиарда $.
Конкуренцията в Източна Европа за достъп до част от тези средства - и милиардите долари и евро, които ще бъдат влагани в идващите години - се ожесточава. В края на ноември " Ройтерс " особено обърна внимание на това, напомняйки, че и държавните управления на страните интензивно вземат участие в този развой около подпомагането на Украйна.
Агенцията цитира данни, съгласно които след Съединени американски щати и Англия най-вече директна военна помощ в интервала 24 февруари - 3 октомври са оказали Полша и Чехия. За страните от някогашния Варшавски контракт това е въпрос на национална сигурност, в това число тъй като бързо би трябвало да се попълнят опразнените хранилища. И опция да се усили износът и да се излезе на нови пазари.
 

Така най-малко счита Себастиан Швалек, изпълнителен шеф на полската PGZ. Това е държавен холдинг с над 50 компании за произвеждане на оръжие и боеприпаси, който възнамерява в идващите десетина години вложения от близо 1.8 милиарда долра, включително за нови обекти, ситуирани по-далеч от границата с Беларус. Швалек споделя, че в случай че в предходни години са произвеждали 300-350 броя портативни зенитни системи Piorun, тази година са достигнали 600, а за 2023 година възнамеряват най-малко хиляда. За Украйна отпътуват още артилерийски и минохвъргачни системи, гаубици, бронирани жилетки, огнестрелно оръжие и боеприпаси.
От Чехия за Украйна са изпратени въоръжение и съоръжение от локални компании за съвсем 50 милиарда крони (2.1 милиарда долара). От тях към 95% са търговски покупко-продажби и по този начин чешкият оръжеен експорт тази година ще е най-големият от 1989 година, сподели за " Ройтерс " Точас Копечни, зам.-министър на защитата. Много от чешките компании в бранша прибавят потенциал и чиновници. " Не сме виждали сходен тласък за бранша ни през последните 30 години ", споделя още Копечни.
Давид Хац, основен изпълнителен шеф на чешката STV Group, споделя, че възнамеряват нови индустриални линии за малокалибрени боеприпаси и обмислят разширение потенциала за едрокалибрени. За задачата се постанова да " крадат " чиновници от автомобилната промишленост, признава той.
 

Друг чешки колос - Czechoslovak Group (CSG), съвсем удвои облагите си по отношение на предходната година и усилва производството на 152-мм и 155-мм снаряди, само че и преоборудва бронирани машини и танкове. CSG също по този начин купува компании в чужбина и търси още забавни обекти за придобиване. В края на есента групата купи 70% от италианската Fiocchi Munizioni, производител на малокалибрени боеприпаси. Собственикът Михал Стрнад предвижда, че и следващата година ще се резервира настоящето движение на увеличение на облагите.
И други купуват - немската Rheinmetall кандидатства за испанската Expal, а италианската Beretta купи през март швейцарската RUAG Ammotec.
 
Източник:
 
 
 
12 Дек 202241212 Дек 20228711 Дек 202256310 Дек 2022107409 Дек 202295208 Дек 2022700КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022208009 Дек 202250608 Дек 202275524 Sep 20223366
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР